Onze benadering
Casa Clara geeft een nieuwe dimensie aan respijt door momenten van respijt en ontspanning aan te bieden aan ouders, broers en zussen, en aan families van kinderen met een handicap of met een ernstige ziekte.
Of het kind thuis is, in het ziekenhuis, in een zorginstelling of in een respijt huis, biedt Casa Clara familieleden een ruimte aan om een adempauze te nemen en nieuwe energie op te doen.

Casa Clara is een oase van rust waar men goed kan verpozen. We doen er alles aan om elke gast met zorg en respect te verwelkomen, in een gemoedelijke en vredige sfeer. Met aandacht voor ieders wensen, stellenonze begeleiders discreet verschillende benaderingen voor persoonlijke rust en ontspanning voor.

Casa Clara luistert naar de families en de professionelen om haar heen, om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van respijt.


Het verhaal
Casa Clara, een huis ‘met een hart’ vol sereniteit, is geïnspireerd door het verhaal van Clara en haar moeder Fanny.

Clara werd in 2005 geboren met een zeldzame ziekte, gekoppeld aan een ernstige hartafwijking, die veel zorg en aandacht vereisten, evenals lange perioden van ziekenhuisopnames. Tijdens Clara’s ziekte en na haar overlijden, leerde Fanny om zichzelf met mensen te omringen. Ze begreep hoe belangrijk het was voor haarzelf en haar gezin om soms te kunnen verpozen en nieuwe energie op te doen buiten de gebruikelijke omgeving of het ziekenhuis en daarin begeleid te worden. Daarom besloot ze zich te gaan richten op het aanraken en op massage. Een paar jaar later koos ze ervoor om hier haar baan van te maken, en massagetherapeute te worden.

Verrijt door haar ervaring is het haar wens om naasten een andere dimensie van respijt te bieden door middel van een ontmoetingsplaats waar geluisterd en gedeeld kan worden, met respect voor iedereen.

Casa Clara is het resultaat van deze tocht, en de realisatie van een droom.


Eerste stappen van de vzw Casa Clara
Casa Clara vzw is in november 2011 opgericht door Clara’s ouders, met de steun van andere ouders en vrienden. Het team werd toen actief in het werven van fondsen waarmee het project kon worden gestart.
In april 2013 organiseert Casa Clara voor het eerst, in samenwerking met de vereniging ‘Ensemble Pas à Pas’, een respijtdag voor ouders. Deze vereniging, die actief is in onco-hematologie in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, biedt sindsdien gezinnen regelmatig ‘respijtdagen’ aan in Casa Clara.
In september 2013 kreeg de vzw Casa Clara steun van de Koning Boudewijnstichting, in het kader van de oproep tot het indienen van voorstellen ‘Hors-Pistes’. Het is een grote erkenning voor Casa Clara, die vervolgens werkt maakt van de organisatie van respijt- en ontspanningsdagen voor ouders, broers en zussen van kinderen met een ernstige ziekte of handicap, in samenwerking met een netwerk van mensen uit de naaste omgeving van de betrokken families.

Ons team 'met een hart'

Een team van professionnelen om onze gasten te begeleiden :

  • Fanny Calcus : Coördinator en Massage therapeute
  • Elisabeth d’Oultremont : Massage therapeute, verpleegkundige
  • Martine Delrée : Begeleidster
  • Laure Geerts : Massage therapeute – Reiki
  • Carmen Vasco : Massage therapeute.

Andere begeleiders zijn met regelmaat aanwezig, afhankelijk van de agenda.

Ons team wordt ondersteund door onze raad van bestuur:

  • Sylvain Constancio – Gedelegeerd Bestuurder
  • Isabelle Cailleton
  • Carole Castermans
  • Jessica Francione
  • Christine Thonon

Al onze bestuurders voeren op vrijwillige basis hun mandaat uit, evenals de leden van de algemene vergadering.
Als u mee wilt doen met het team van Casa Clara, neem dan contact met ons op om kennis te maken.